Huisartsenpraktijk Aarveld Medisch Centrum

Aarveld Medisch Centrum

Ovidiusstraat 117
6417 VV Heerlen
T. 045 - 571 73 66
F. 045 - 571 07 03
praktijk.mca@ezorg.nl

SPOED

Ma-vr van 08.00 tot 17.00:
T. 045-5717366 kies 1

Aanvullend onderzoek in de huisartsenpraktijk

Als uw huisarts het nodig acht kan hij of zij aanvullend onderzoek aanvragen. Gelukkig hoeft u voor aanvullend onderzoek niet vanzelfsprekend naar het ziekenhuis. Hieronder volgen een aantal onderzoeken die onze doktersassistentes en praktijkondersteuners uitvoeren. 

Let op sommige van deze vervolgonderzoeken brengen kosten met zich mee. Vraag bij uw zorgverzekering na of het onderzoek vergoed wordt.

ECG

ECG staat voor ElectroCardioGram en is een registratie van de elektrische geleiding in het hart. Om te komen tot een samentrekking van de hartspier is een elektrische stroompje nodig. Dit stroompje kan in beeld gebracht worden met behulp van het ECG. 

Onze doktersassistente of prakijkondersteuner bevestigt een klem (grote electrode) om elke arm en elk been, vervolgens worden er 6 elektrodes op uw borst geplakt. Alle elektrodes worden met kabels verbonden met de computer die het ECG toont.

Uw huisarts kan hieruit afleiden of er sprake is van een ritmestoornis, geleidingsstoornis of verdikking van de hartspier. Ook een (doorgemaakt) hartinfarct kan te zien zijn op het ECG.

Holterregistratie

Een holterregistratie of Glanum is een continue ECG registratie van 24 tot 48 uur. Hartritmestoornissen kunnen hiermee opgespoord worden.

Kardia

Een soort electrode die uw hartritme registreert op het moment dat u hartkloppingen ervaart. U kunt dit apparaat koppelen aan uw mobiele telefoon zodat de registratie door uw huisarts kan worden beoordeeld. Deze 'eventrecorder' spoort hartritmestoornissen op.

Spirometrie

Spirometrie is een longfunctie onderzoek. 

Onze doktersassistente of praktijkondersteuner zal u instrueren krachtig en langdurig uit te ademen in een pijpje, dat aangesloten is op de computer.

Uw huisarts kan uit de getallen en grafiek afleiden of er sprake is van longvolume verlies, astma of COPD. 

Ambulante bloeddrukmeting

De ambulante bloeddrukmeter is een bloeddrukmeter die u gedurende 24 uur om uw arm draagt.  

Onze doktersassistente of praktijkondersteuner zal u de bloeddrukmanchet omdoen, deze is verbonden met een kastje dat de manchet overdag elke 30 minuten en 's nachts elk uur oppompt. 

De verzameling van meer dan 50 bloeddrukmetingen van zowel overdag als ' s nachts leiden tot een betrouwbare gemiddelde bloeddrukwaarde. Zo kan uw huisarts zien of u hoge bloeddruk heeft of dat uw hoge bloeddruk goed onder controle is met uw huidige medicatie.

Enkel-Arm Index

De berekening van de Enkel-Arm Index is een eenvoudige manier om de kwaliteit van de slagaders in de onderbenen in beeld te brengen.

Onze doktersassistente of praktijkondersteuner meet met een manchet en stethoscoop de bloeddruk aan uw beide armen. Om de bloeddruk in de onderbenen te kunnen meten maakt ze gebruik van het Doppler effect. Door de transducer op de slagader te zetten wordt de hartslag hoorbaar.

Uw huisarts kan uit de waarden afleiden of er sprake is van een doorbloedingsstoornis van de onderbenen.

Audiometrie

Audiometrie is een gehoortest. 

Onze doktersassistente of praktijkondersteuner zal u via een koptelefoon tonen laten horen van verschillende frequenties en luidheid. 

Aan de hand van deze uitslagen kan uw huisarts beoordelen of uw gehoor voldoende is.

Echo

Redenen voor een echo kunnen zijn buikklachten of controle van de positie van het spiraaltje. Uw huisarts kan u hiervoor naar Mitralis verwijzen.

De uitslag van de echo krijgt u van uw eigen huisarts. 

Bloedafname

Sinds januari 2012 wordt er door onze doktersassistentes bloed geprikt in de praktijk op de dinsdag-, donderdag- en vrijdagochtend, tussen 8.00 en 11.30. Deze bloedafnames zijn enkel en alleen op afspraak. Voor de uitslag kunt u 2 werkdagen later na 14 uur de doktersassistente bellen. Uw huisarts heeft de bloeduitslagen dan beoordeeld en een advies in uw dossier genoteerd. Speciale aanvragen kunnen 1 week of langer duren. Enkel in geval van SPOED worden de bloeduitslagen nog dezelfde dag doorgegeven aan de huisarts.

Urine onderzoek

Als u vermoedt dat u een blaasontsteking heeft kunt u de middenportie van uw ochtendurine laten onderzoeken. De 'middenportie' betekent dat u het eerste beetje ochtendurine in de wc pot laat lopen, vervolgens plast u enkele milliliters urine in het steriele potje. Het laatste deel van de ochtendurine plast u opnieuw uit in de wc pot.

Het gebruik van de middenportie is van belang omdat de bacteriën die in de schaamstreek thuishoren het urinemonster nu niet beïnvloeden. Die heeft u immers rechtstreeks in de wc-pot laten lopen.

Bewaar de urine in het steriele potje ALTIJD in de koelkast totdat u het laat controleren. 

Onze doktersassistente of praktijkondersteuner zal u, als u ochtendurine inlevert om deze te laten onderzoeken, vragen om een korte vragenlijst is te vullen. Deze vragenlijst kunt u hier downloaden (PDF).

Heeft u een afspraak op het spreekuur, geeft u uw ochtendurine dan van tevoren af aan de doktersassistente.